söndag 24 maj 2009

Prinsessan på ärten...Av en gammal skokartong, som vi spejat med guldfärg, har vi gjort slottet som finns med i sagan "Prinsessan på ärten". Figurerna är gjorda av flirtkulor, vinkorkar och små tygbitar. Det finns så klart massor av olika sätt att visualisera sagan på. Det är bara fantasin som sätter stopp. Om man lär sig texten utantill blir sagan mer levande och man har lättare att fånga barnen. Texten kommer i alla fall här:

Det var en gång en prins som ville ha en prinsessa, men det skulle vara en riktig prinsessa.
Han reste runt i hela världen för att hitta henne, men alltid var det något som var fel. Prinsessor fanns det gott om, men om det var riktiga prinsessor var han inte säker på. Han kom hem igen och var mycket ledsen, för han ville så gärna ha en riktig prinsessa.
En kväll blev det ett fasligt oväder. Det blixtrade och dundrade, regnet öste ner, ja det var alldeles rysligt! Då knackade det på slottsporten, och drottningen gick för att öppna. Det var en prinsessa som stod utanför. Men oj, vad hon såg ut! Vattnet strömmade från hennes hår och kläder. Det rann in genom tån och ut genom hälen på hennes skor. Ändå sa hon att hon var en riktig prinsessa.
-Ja, det ska vi nog ta reda på! tänkte drottningen, men hon sa ingenting utan gick in i sängkammaren. Där tog hon bort alla sängkläderna och lade en ärta på sängbotten. Sedan tog hon tjugo madrasser och lade dem ovanpå sängen, och så tjugo ejderdunsbolstrar ovanpå madrasserna. Där skulle prinsessan ligga på natten.
På morgonen frågade de henne hur hon hade sovit.
-Ack, gräsligt illa! Sa prinsessan. Jag har knappast fått en blund i ögonen på hela natten. Gud vet vad det var i sängen. Jag har legat på någonting hårt, så jag är alldeles blå och brun över hela kroppen. Det är alldeles gräsligt!
Nu förstod de att hon var en riktig prinsessa, eftersom hon hade känt ärtan genom de tjugo madrasserna och de tjugo ejderdunsbolstrarna. Så ömtåligt skinn kunde ingen annan ha än en riktig prinsessa.
Prinsen friade till henne, för nu visste han att han hade hittat en riktig prinsessa. Ärtan kom på museum, där man kan se den än idag och om ingen har tagit den.
”HC Andersen”

3 kommentarer:

Kajsa sa...

Så roligt!
Ville tipsa om en bok(Kanske har ni läst den redan): "Lärande i sagans värld- om temaarbete i förskola och förskoleklass.

En väldigt bra och inspirerande bok tycker jag.

/Kajsa

Bloggarna sa...

Vi håller på att läsa den! Är jättesugna på att börja arbeta efter den. Superbra bok!

Zara sa...

Oj! Jag vet inte vad jag ska säja efter att ha läst varenda litet inlägg och bloggpunkt på er sida. Så mycket insperation på en och samma gång har jag nog aldrig fått! Klockan är nu ca 19.00 och jag vill bara åka tillbaka till jobbet och göra askar, sagoslott, experiment, testa ramsor och sånger och även påskpyssla lite:) Tack för en kanonblogg! Jag hoppas jag orkar med att starta en från vårt håll här i Bankeryd. På återseende!