torsdag 21 maj 2009

Våravslutning...

I tisdags hade vi vår gemensamma våravslutning på förskolan.
Tidigare år har våravslutningarna mestadels bestått av musik och sång vilket har varit trevligt men vi har på senare år valt att ”visa upp” en annan del av verksamheten för föräldrar och släkt, inte ”bara” musik.

De senaste två åren var vi börjat våravslutningen med att bjuda in föräldrar och släkt till en verksamhetsutställning. Var avdelning har ute på gården gjort i ordning en utställning/presentation om vad de har arbetat med under året.

Vi på vår avdelning hade i år valt att berätta och ställa ut om vårt Sagotema som vi arbetat med i tre olika temagrupper.
Sagor som arbetats med har varit Rödluvan och vargen, Vanten och sagan om den Lilla, lilla gumman. Från våra sagogrupper hade vi satt upp dokumentation om arbetets gång, foto, filmvisning från teater spelande, etc.
Vi hade även uppe dokumentation från våra åldersindelade tvärgrupper som vi haft tillsammans med vår grannavdelning. Bildspel med foton från året som gått samt ett bord uppdukat med alla våra ”ramsburkar” så att föräldrarna tillsammans med barnen kunde öppna och titta i våra ”spännande burkar”. Barnen har full koll på vilken ramsa som är i vilken burk och förklarade och berättade högtidligt för sina föräldrar/släktingar om hur ”ramsan går”.

Efter att alla föräldrar/släkt haft tid att gå runt och titta på alla fyra avdelningars dokumentation samlar vi ihop alla barn i den ena lekhallen och föräldrar/släkt samlas på gräsmattan vid förskolans gavel. När alla är samlade och vår föreståndare hälsat alla välkomna är det dags för det gemensamma uppträdet. I år körde vi en rörelsesång tillsammans alla barn och pedagoger, fullt drag, och när föräldrar/släkt satt som skönast i gräset tvingade vi såklart upp dem till att delta en extra gång. Barnen blev helt lyckliga när de fått upp sin mamma, pappa, syskon, farmor... för att skaka loss allt vad de kunde J

Efter det gemensamma uppträdet var det dags för våra största barn, blivande 6-åringar att ha ett eget litet framträde. I år sjöng de en trollsång. Därefter släppte de iväg varsin heliumballong med en lapp instoppad där förskolans adress var skriven, så nu är det en spänd väntan på att se om någon hör av sig så vi får veta hur långt ballongerna kom. Efter deras uppträde fick de den traditionella rosen som utdelas av vår föreståndare, något som barnen ser mycket fram emot och man kan riktigt se hur stolta de är när det får rosen hängd runt halsen och publiken jublar.

Kvällen avslutas med en gemensam picknick i gröngräset J

Vi tycker att utställningen är ett konkret och bra sätt att berätta för föräldrarna vad det är vi gör på förskolan.
Genom dokumentation i olika former kopplat till Läroplanen för förskolan (Lpfö-98) tror vi att de får en ökad förståelse för vikten av vårt arbete. Att vi inte bara gör ”en massa för att ha roligt” utan att vi har en pedagogisk Tanke bakom det vi gör.

2 kommentarer:

Mib sa...

Hej vad spännande det låter! :-)
Jag har skrivit ett inlägg på min blogg om lärande som gärna får läsas och kommenteras

Anonym sa...

Vi gjorde en upplevelsepromenad i skogen förra året då våra barn var små och inte så verbala. Vi visade här hur och när barnen lär och bjöd in både barn och föräldrar till vårt föräldramöte. Barnen fick sortera saker, para ihop färger och former, figurer som hör ihop- vem ska bort, liten, stor, vad flyter/sjunker etc genom upplevelsepromenaden igenom skogen. Föräldrarna fick tydligt se hur vi arbetar och hur barnen lär och hur mycket de faktiskt kan. Hade även utställning av vårt material inne på och bildspel där vi visade bilder av vad vi gör med utdrag från läroplanen. Avslutade med fiskdamm för barnen och både barn och föräldrar uppskattade denna typ av föräldramöte jättemycket! Vi började kl 16 vilket alla tyckte var ok (vi frågade innan) så inga barn var trötta utan alla orkade vara med. Vi grillade tillsammans och alla åkte hem runt halv 6-6.