torsdag 10 december 2009

Adventskalender...


Vår adventskalender i år är som de senaste åren en aktivitetskalender. Det innebär att varje dag händer någon planerad aktivitet. Själva kalenderns utformning ser olika ut för varje år.
Ett år gjorde i en julgran i papper med hjälp av barnens händer. Vi gjorde sedan kulor av rött glanspapper med en siffra av glitter på ena sidan och på baksidan skrev vi dagens aktivitet.
Ett annat år gjorde vi kulor av glanspapper med aktiviteten skriven på baksidan, sen la vi dagens kula i vår "julburk" som vi fått av tomtenissen. Varje dag fick något barn öppna julburken och ta fram dagens kula. Kulorna hängde vi sedan upp i vår julpryda gren i taket.


I år kom tomtenissan några dagar innan december med magiska papper till alla barnen som de skulle rita varsin teckning på. Dessa skulle sedan skickas till tomten så att han kunde göra julstrutar av dem. Dagen innan första december kom tomtenissan tillbaka med julstrutarna som tomten gjort. De hängdes sedan upp i vår glittriga gren i taket med hjälp av klämmor med siffror på. Vi (ped.) stoppar sedan i smyg i röda pappershjärtan i strutarna med dagens aktivitet. Våra olika aktiviteter i år är bla.
# ny flano saga
# en lek
# garnering av pepparkakshjärtan
# julpyssel
# nytt pussel
# filmvisning
# besök av en "bagare" som bjuder på lussekatter


Varje dag efter sagan får ett barn ta ner dagens strut och ta fram hjärtat som vi sedan läser dagens aktivitet på. Julstruten får barnet ta med sig hem men hjärtat hängs sedan upp på grenen igen så föräldrarna kan komma in och läsa.

Detta var lite om våra adventskalendrar. Berätta gärna hur ni "räknar ner" dagarna till jul.

1 kommentar:

Mats sa...

Kul att flera kör förskolebloggar. Förskola i all ära men när någon som jobbar som förskollärare och berätta om det så berör det ett annat sätt. Roliga tips ni har om pedagogiken förresten. Besök gärna min blogg - att vara man som blivande förskollärare. mvh mats/kalmar